DOSTINEX 0.5mg – Pret

Detalii

Denumirea comerciala: DOSTINEX 0.5mg
Denumirea comuna internationala: CABERGOLINUM – 0.5mg
Forma farmaceutica: comprimate
Bucati: 2 comprimate
Doza (concentratia): 0.5mg
Forma de prezentare: CUTIE X 1 FLAC. X 2 COMPR.
Producator: PFIZER
Tara: Marea Britanie
Cod CIM: W00716002

Cod ATC: G02CB03
G – aparatul genito-urinar si hormonii sexuali
G02 – alte preparate ginecologice
G02CB – inhibitori de prolactina

VEZI
pretul medicamentului
si al echivalentelor

Pret

Pentru pretul de raft (pret necompensat) al medicamentului DOSTINEX 0.5mg click pe VEZI PRET NECOMPENSAT

Pentru coplata (pret compensat) al medicamentului DOSTINEX 0.5mg click pe VEZI PRET COMPENSAT si vei putea afla cat platesti la farmacie in functie de categoria ta de asigurat.

Index medicamente

Atentie! Informatiile privind medicamentul DOSTINEX 0.5mg comprimate au caracter informativ. Nu folositi informatiile prezentate in scopul diagnosticarii sau tratarii unei probleme de sanatate.


Protocoale terapeutice:
DCI: CABERGOLINUM
CRITERII DE INCLUDERE ÎN TRATAMENTUL CU CABERGOLINUM
Categorii de pacienţi eligibili pentru tratamentul cu cabergolinum
Pacienţi cu prolactinoame certificate prin următoarele două criterii: adenoame hipofizare documentate CT sau RMN, fără sindrom de compresiune optochiasmatică şi valori ale prolactinei serice >/= 100 ng/ml sau de > 4 x valoarea sup. a normalului pentru sex.

Pacienţi cu prolactinoame rezistente la tratamentul cu bromocriptină – rezistenţa fiind definită ca lipsa normalizării valorilor prolactinei şi/sau lipsa scăderii diametrului tumoral sub tratament cu bromocriptină în doze de maxim 20 mg/zi, administrate timp de 6 luni.

Pacienţi cu prolactinoame care au dovedit intoleranţă (datorită reacţiilor adverse) la terapia cu bromocriptină.

Pacienţi cu prolactinoame operate, în condiţiile persistenţei unui rest tumoral funcţional.

Adenoamele cu secreţie mixtă de GH şi prolactină, dovedită prin imunohistochimie sau prin valori crescute ale prolactinei serice preoperator.

Pacienţi cu acromegalie care nu răspund la dozele maxime de analogi de somatostatin, ca terapie adjuvantă la aceştia.

Pacienţi cu sindrom de tijă hipofizară şi hiperprolactinemie, determinate de procese expansive (tumorale, infiltrative, vasculare) în regiunea hipotalamo- hipofizară sau postchirurgical sau posttraumatic.

Parametri de evaluare minimă şi obligatorie pentru iniţierea tratamentului cu cabergolină (evaluări nu mai vechi de 6 luni):
Caracteristici clinice prolactinom (manifestări de hipogonadism, eventuale semne de compresie tumorală sau de insuficienţă hipofizară), certificate obligatoriu de următoarele două criterii:

Valori ale prolactinei serice bazale >/= 100 ng/ml sau valori ale prolactinei serice mai mari decât limita superioară a laboratorului dar mai mici de 100 ng/ml, cu excluderea altor cauze de hiperprolactinemie funcţională:

excluderea unei sarcini în evoluţie: anamneză, test de sarcină/dozarea hCG

medicamentoasă – prin anamneză completă; întreruperea administrării medicaţiei timp de 72 ore ar trebui să se asocieze cu normalizarea valorilor PRL

insuficienţa tiroidiană sau sindromul ovarelor polichistice (prin dozări hormonale specifice);

insuficienţa hepatică sau renală severe;

excluderea prezenţei macroprolactinei (dozare PRL după prealabila precipitare cu polietilenglicol);

Confirmarea masei tumorale hipofizare: diagnostic CT sau MRI, pentru localizare, raporturi cu structurile învecinate, dimensiuni: diametre.

Sinteza istoricului bolii cu precizarea complicaţiilor (susţinute prin documente anexate), a terapiei urmate şi a contraindicaţiilor pentru alte terapii (susţinute prin documente anexate).

Evaluări complementare (nu mai vechi de 6 luni) obligatoriu prezente în dosarul pacientului pentru iniţierea tratamentului cu cabergolinum:
Biochimie generală: glicemie, profil lipidic, transaminaze, uree, creatinină

Dozări hormonale: gonadotropi + Estradiol (sex feminin) sau gonadotropi + Testosteron 8 – 9 a.m. (sex masculin).

Ecografie utero-ovariană cu sondă endovaginală/transabdominală (în funcţie de caz) la femeile de vârstă fertilă pentru aprecierea statusului reproductiv.

În cazul macroprolactinoamelor şi:

GH bazal sau IGF1, cortizol plasmatic bazal 8 – 9 a.m., fT4, TSH

Ex. oftalmologic: ex. FO, câmp vizual – În cazul sd. de compresiune optochiasmatică tratamentul de primă intenţie este cel chirurgical, cu excepţia modificărilor minime de câmp vizual.

Ecografie cardiacă pentru excluderea valvulopatiei.

CRITERII DE PRIORITIZARE PENTRU PROTOCOLUL TRATAMENTULUI CU CABERGOLINUM
Pacienţii eligibili vor fi prioritizaţi în funcţie de vârstă (având prioritate cei tineri) şi de:

dimensiunile adenomului şi eventuala extensie extraselară, cu excepţia sd. de compresiune optochiasmatică (apreciate prin CT sau RMN şi examen oftalmologic).

existenţa insuficienţei hipofizare asociate;

dorinţa de concepţie în cazul pacientelor de vârstă reproductivă.

SCHEMA TERAPEUTICĂ A PACIENTULUI CU PROLACTINOM ÎN TRATAMENT CU CABERGOLINUM
Tratamentul cu cabergolinum se va administra pacienţilor care îndeplinesc criteriile de includere în Programul terapeutic cu cabergolinum (a se vedea punctul I.1).

Medicul curant este obligat să informeze pacientul asupra eficacităţii, reacţiilor adverse şi vizitelor pentru monitorizarea tratamentului.

Acest preparat se administrează pe cale orală în două prize pe săptămână, la interval de 3 zile, cu creşterea progresivă a dozelor până la obţinerea unui răspuns terapeutic adecvat sau până la apariţia reacţiilor de intoleranţă.

Doza iniţială este de 2 mg/săptămână, administrate în două prize la interval de 3 zile, urmând să se crească progresiv în funcţie de controlul simptomatologiei şi al secreţiei tumorale până la o doză maximă de 4 mg/săptămână administrată în două prize.

Durata tratamentului va fi de minim 2 ani în cazul răspunsului terapeutic adecvat.

Tratamentul cabergolinum poate fi întrerupt după minim 2 ani în care valorile prolactinei au fost în mod repetat normale cu condiţia ca examenul RMN să constate dispariţia prolactinomului sau persistenţa unui adenom hipofizar cu dimensiuni reduse cu > 50% faţă de cele iniţiale, dar constante la cel puţin 3 examene RMN/CT efectuate la intervale de 6 luni. După întreruperea tratamentului se va determina valoarea prolactinei la 3 luni, reapariţia valorilor patologice reprezentând indicaţie de reluare a tratamentului. Dacă valorile PRL se menţin în limite normale, se repetă peste alte 3 luni când se repetă şi imagistica hipotalamo- hipofizară, pentru confirmarea aspectului staţionar. Ulterior monitorizarea se va face anual sau la 2 ani.

CRITERIILE DE EVALUARE A EFICACITĂŢII TERAPEUTICE URMĂRITE ÎN MONITORIZAREA PACIENŢILOR DIN PROGRAMUL TERAPEUTIC CU CABERGOLINUM
Reevaluările pentru monitorizarea pacienţilor din programul terapeutic cu cabergolină vor fi efectuate de un medic specialist endocrinolog, numit mai jos medic evaluator.

Perioadele de timp la care se face evaluarea (monitorizarea sub tratament):
În primul an de tratament la 3, 6 şi 12 luni pentru stabilirea dozei eficace de terapie şi monitorizarea reacţiilor adverse la tratament.

Evaluările vor cuprinde evaluarea simptomatologiei, dozarea valorilor prolactinei şi în funcţie de caz a celorlalţi tropi hipofizari, ecografia utero-ovariană la femei şi dozarea testosteronului la bărbaţi, pentru aprecierea funcţiei reproductive.

Evaluarea imagistică se va face în funcţie de dimensiuni şi de prezenţa complicaţiilor neurooftalmice fie la interval de 6 luni, fie la interval de 1 an.

După stabilirea dozei de cabergolină care menţin în limite normale valorile prolactinei serice evaluările hormonale se pot face la intervale de 6 luni, iar cele imagistice la interval de 1 an (cu excepţia adenoamelor cu extensie extraselară care pot fi evaluate prin CT sau RMN la intervale de 6 luni).

Criterii de eficacitate terapeutică:
Criterii de control terapeutic optim:

Simptomatologie controlată

Valori normale ale prolactinei

Scăderea dimensiunilor adenoamelor (diametrul maxim) cu peste 50% din dimensiunile iniţiale

Criterii de control terapeutic satisfăcător:

Simptomatologie controlată

Valori normale ale prolactinei

Scăderea dimensiunilor adenoamelor (diametrul maxim) cu maxim 30% din dimensiunile iniţiale

Criterii de control terapeutic minim:

Simptomatologie controlată

Scăderea valorilor prolactinei dar fără normalizarea lor (cu menţinerea lor < 2 x normal) Dimensiuni constante sau în regresie ale adenomului hipofizar Criterii de ineficienţă terapeutică: Menţinerea insuficienţei gonadice (clinic şi hormonal) Valori ale PRL > 2 x normal

Dimensiuni constante sau evolutive ale adenomului hipofizar

CRITERIILE DE EXCLUDERE (ÎNTRERUPERE) A TRATAMENTULUI CU CABERGOLINUM
Pacienţi cu prolactinoame care nu întrunesc criteriile de eficacitate terapeutică A, B sau C după o perioadă de tratament de 6 luni cu o doză maximă de 4 mg cabergolinum/săptămână;

Adenoamele hipofizare cu secreţie mixtă de GH şi PRL care nu au răspuns prin normalizarea valorilor PRL după 6 luni de tratament cu cabergolină în doză maximă de 4 mg/săptămână;

Sarcina apărută în timpul tratamentului, cu excepţia pacientelor cu macroprolactinoame la care tratamentul se va continua, putând fi opţional înlocuit cu Bromocriptina (conform Diagnosis and Treatment of Hyperprolactinemia: Endocrine Society Clinical Practice Guideline, 2011)

Apariţia reacţiilor adverse la tratament;

Valvulopatiile moderate-severe constatate în timpul terapiei cu cabergolină;

Complianţa scăzută la tratament şi monitorizare.

PRESCRIPTORI
Iniţierea se face de către medicii endocrinologi, cu respectarea prevederilor prezentului protocol; continuarea se poate face de către medicii de familie, pe baza scrisorii medicale, pe durata recomandată de medicii endocrinologi.